Naam: Tourmalijn zwart
Kleur: zwart
Hardheid: 7 – 7,5
Vindplaats: Brazilië, Ceylon, Madagascar, Angola, Australië, Birma, India, Tanzania, Thailand, Rusland, USA, Zimbabwe, Zwitserland.
Samenstelling: NaFe2+3(al,Fe3+)6(OH)4(BO)33Si6O18
Chakra: Wortelchakra
Sterrenbeeld: Stier, Steenbok

Werking lichamelijk
Beschermt, absorbeert energie, met name van elektrische straling, en ongewenste trillingen uit de omgeving, geeft discipline en doorzettingsvermogen. Hij is goed tegen bloedarmoede, bespoedigt herstel na ziekte, stimuleert het zenuwstelsel, ondersteunt werking van pancreas, lever en nieren. Hij heeft een positieve werking op de geslachtsorganen, helpt bji allerlei besmettingen, keelontsteking, maagslijmvliesontsteking en slechte spijsvertering Hij helpt bij problemen met de nagels en haaruitval, brengt bloeddruk in evenwicht en werkt gunstig op het cholesterol, helpt ontkalking tegen te gaan en verbetert problemen met de luchtwegen. Hij heeft het vermogen elektrische leidingen en apparaten te ontstoren. Plak een stukje op een apparaat en hij voorkomt de schadelijke effecten van straling. Hij kan ook negatieve aardstralen voor een groot deel verminderen. Hij beschermt ook tegen radioactieve straling van bijv. een röntgenfoto.

Werking geestelijk
Hij geeft doorzettingsvermogen, sterkt de wilskracht en helpt tegen angsten. Goed voor mensen die overactief en chaotisch zijn. Leidt negatieve energie een andere kant op en is daarom goed voor in een negatieve omgeving.

Werking spiritueel
Hij bevordert helderziendheid en intuïtie en steunt de mens in zijn zoektocht naar geestelijk evenwicht en spirituele mogelijkheden.

Extra
Tourmalijn zwart wordt ook wel schorl genoemd. De energie van tourmalijn zwart heeft een ondersteunende werking op de volgende bloesems:

Water violet(waterviolier) – contactgestoordheid
Impatiens(reuzenbalsemien) – prikkelbaarheid
Heather(struikheide) – zelfbeklag

toermalijn-zwart