Naam: Smaragd
Kleur: Heldergroen
Hardheid: 7,5 – 8
Vindplaats: Egypte, Mexico, USA, Zuid Amerika, Oostenrijk, Noorwegen, Rusland, Colombia, Zimbabwe, Zuid Afrika, Mozambique, Tanzania, Brazilië, Inida, Pakistan, Australië
Samenstelling: Al2Be(SiO)6 – aluminium-beryllium-silicaat
Chakra: Hartchakra
Sterrenbeeld: Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Weegschaal, Schorpioen

Werking lichamelijk
Werkt door de aluminium op het zenuwstelsel en zorgt voor beter energiedoorstroming in de nieren, lever en pancreas. Stimuleert de geslachtsorganen met name de teelballen en eierstokken. Het aanwezige beryllium is goed voor hart, bloedvaten en de bloedsamenstelling. De steen heeft een positieve invloed op de werking van hypofyse en de bijschildklier en de bijnieren. Door de aanwezige syllicum heeft het een grote invloed op het herstel van huidletsels, hoge bloeddruk en ontkalking en het kan het gezichtsvermogen verbeteren. Door de aanwezigheid van chroom geeft de smaragd goede resultaten bij hartstoornissen. Brengt de waterhuishouding in evenwicht en voorkomt de vorming of groei van nierstenen. Helpt bij krampachtige hoest en overgevoeligheid van de luchtwegen. Bevordert de nachtrust en brengt ons dichterbij de natuur.

Werking geestelijk
Brengt rustgevende harmonie in het hele lichaam en laat het reiniging en zuiveringsproces sneller verlopen. Het kan angsten wegnemen, zodat iemand tot een spiritueel zuiverder bewustzijn komt. Is in staat geestelijke en spirituele wonden te helen en iemand van positieve energie te voorzien, zodat hij weer normaal kan functioneren.

Werking spiritueel
Smaragd is een goede meditatiesteen. De groene kleur zorgt voor een energie van groei, vrede en overdaad. De steen brengt vooral evenwicht in het hart. Hij laat iemand inzicht krijgen in z’n eigen problemen en vermindert neerslachtigheid, overgevoeligheid en prikkelbaarheid.

Extra
De energie van smaragd heeft een ondersteunende werking op de volgende bloesems:

Crab apple(appel) – reiniging
Sweet chestnut(tamme kastanje) – wanhoop
White chestnut(paardekastanje) – piekeren
Rock rose(zonneroosje) – angst/paniek
Cerato(loodkruid) – gebrek aan zelfvertrouwen
Wild oat(ruwe draverik) -onzekerheid
Wild rose(hondsroos) – berusting

smaragd